Sprawdzone przepisy na domowe batoniki musli

2020-04-05
Sprawdzone przepisy na domowe batoniki musliLubisz domowe słodycze? Mamy dla Ciebie kilka przepisów na pyszne batoniki musli, które możesz przygotować we własnym domu. Na pewno jest to dużo zdrowsza alternatywa niż słodycze ze sklepu pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów czy sztucznych barwników. Sprawdź, jak szybko i łatwo możesz je przyrządzić. Mamy dla Ciebie kilka przepisów. Niektóre wymagają wykorzystania piekarnika, a do innych nie jest on potrzebny (wersja raw). Mamy dla Ciebie także przepis na domową polewę czekoladową.

Możesz zrobić batoniki wykładając blachę papierem do pieczenia, ale prezentujemy Ci dużo wygodniejszy sposób.

FOREMKI DO BATONIKÓW TESCOMA DELLA CASA





Widoczne na zdjęciu produkty do produkcji domowych batoników Tescoma Della Casa zostały wykonane z wysokiej jakości plastiku i silikonu - materiałów wolnych od szkodliwego bisfenolu A (BPA free). Mogą być używane zarówno w piekarniku, jak i w zamrażarce. Produkty są objęte 3-letnią gwarancją producenta.

W zestawie Tescoma Della Casa znajdują się:
3 silikonowe foremki (w każdej znajduje się otwór na 2 batoniki),
25 woreczków do przechowywania batoników, dopasowanych do nich wielkością,
praska umożliwiająca jak najdokładniejsze wygładzenie i sprasowanie batoników,
książeczka z instrukcją obsługi i przepisami.

Istnieje możliwość dokupienia dodatkowych silikonowych foremek (produkt 643189) oraz woreczków na batoniki (produkt 643190).

DOMOWA POLEWA CZEKOLADOWE - PRZYDATNE AKCESORIA

Przygotowane batoniki możesz pozostawić bez czekoladowej polewy, lub zrobić ją samodzielnie w domu. To prostsze niż myślisz! Poniżej prezentujemy akcesoria, które mogą się przydać podczas przygotowania polewy. Możesz ją zrobić z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Jeśli nie masz akurat do niej dostępu, poniżej (w sekcji z przepisami) prezentujemy przepis na polewę, do której przygotowania potrzebujesz oleju kokosowego, kakao i miodu.

MISKA DO ROZPUSZCZANIA CZEKOLADY TESCOMA DELICIA


Miska do kąpieli wodnej została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Należy umieścić ją nad garnkiem z wodą, a po rozpuszczeniu czekolady, polać nią batoniki.

TACA DO DEKOROWANIA TESCOMA DELICIA





Taca do dekorowania Tescoma Della Casa z pewnością przyda Ci się, kiedy zechcesz oblać swoje batoniki czekoladą. Dzięki kratkowanej górnej części, cały nadmiar czekolady spada na tackę znajdującą się poniżej. Po zastygnięciu możesz zeskrobać tę czekoladę i raz jeszcze stopić.

Taca wykonana została z wysokiej jakości tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością.

PRZEPISY:

PRZEPIS NA PIECZONE BATONIKI

Podstawowe składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka

Opcjonalne dodatki:
rodzynki,
żurawina,
wiórki kokosowe,
orzechy laskowe,
orzechy włoskie,
sezam,
nasiona lnu,
pestki dyni.

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130 stopni. Mleko skondensowane wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do foremek i pieczemy przez około 40-50 minut.

Po wyjęciu batoników z foremek, możesz je polać domową polewą (przepis poniżej).

PRZEPIS NA PIECZONE BATONIKI (WERSJA WEGAŃSKA)

Podstawowe składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka preparowanego ryżu
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki orzechów włoskich
3 łyżki syropu z agawy
100 g masła orzechowego
100 g oleju kokosowego

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W dużym garnku umieszczamy olej kokosowy i masło orzechowe. Gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aż olej się rozpuści. Wyłączamy ogień. Do gorącej masy dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy.
Do garnka dodajemy wszystkie płatki i bakalie. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy w foremkach Tescoma Della Casa i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Po wyjęciu batoników z foremek, możesz polać je domową polewą czekoladową (przepis poniżej).

PRZEPIS NA BATONIKI MUSLI BEZ PIECZENIA

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki słonecznika
pół szklanki ziaren sezamu
pół szklanki nasion dyni
pół szklanki wiórek kokosowych lub orzechów laskowych
pół szklanki rodzynek
3 łyżki miodu
4 łyżki masła

Przepis:

Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni i przesypać do dużej miski. Na tej samej patelni podprażyć ziarna słonecznika, sezamu i dyni. Całość przesypać do miski. Dodać tam również rodzynki i wiórki kokosowe/orzechy.

Na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i do gorącego masła dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. Masę maślano-miodową dodaj do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremkach do domowych batoników Tescoma Della Casa. Wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny do zgęstnienia. Po tym czasie możesz wyjąć batoniki z foremek i polać je polewą (przepis poniżej).


PRZEPIS NA DOMOWĄ CZEKOLADĘ “ BEZ CZEKOLADY”

Nie masz w domu ani jednej tabliczki czekolady do zrobienia polewy? Jest na to sposób! Rozpuść w rondelku łyżkę oleju kokosowego tak, aby się rozpuściła. Rondelek zestaw z ognia i dodaj do niego łyżkę miodu oraz łyżeczkę naturalnego kakao.

Polej batoniki i ciesz się smakiem!

Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020

Polecane

Document
IdoSell Shop - Prawdziwe Opinie Klientów
4.76 / 5.00 (80 opinii)
pixelpixel
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel