Formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem
( ilość produktów: 8 )Tarty mogą przyjmować postać wytrawnych, wykwintnych dań głównych lub pysznych deserów. W każdej postaci przyrządzane są na kruchym cieście, zwykle o charakterystycznym, falistym lub karbowanym brzegu. By przyjęły właściwą postać, do ich wypieku będzie nam potrzebna blacha lub forma do tarty. Poza standardowymi, ceramicznymi czy stalowymi, szczególnie ciekawa jest forma do tarty wykonana z porcelany bądź żaroodpornego. Na szczególną uwagę zasługuje silikonowa formy z wyjmowany talerzem. Komfortowe w użytkowaniu są również blachy z wyjmowanym dnem, które ułatwiają wyciąganie potrawy z formy do tarty. Naczynia do pieczenia tarty najczęściej mają kształt okrągły, rzadziej prostokątny. Zazwyczaj w sprzedaży pojawiają się klasyczne, dość płytkie formy, lecz dostępne są także formy głębokie.