Patelnie żeliwne
( ilość produktów: 4 )W każdej porządnej kuchni obok patelni z nieprzywieralną powłoką i cienkich patelni do naleśników powinno znaleźć się miejsce dla patelni żeliwnej. Bez takiej solidnej patelni nie mogła się obejść żadna z naszych babć. Żeliwo nadaje się do smażenia każdej potrawy - świetnie smażą się na nim kotlety, naleśniki, jajka i warzywa. Można z nich korzystać zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Jego cechą charakterystyczną jest zdolność do dłuższego utrzymywania ciepła, dzięki czemu patelnie żeliwne są rewelacyjne również do serwowania potraw. W tym celu warto zaopatrzyć się w patelnię z dopasowaną drewnianą deską w komplecie. Do sprawnego smażenia placków, racuchów, pancakes'ów czy blinów polecamy patelnię z wytłoczonymi kołami - pozwoli ona usmażyć perfekcyjnie równe placuszki. Świetnie nadaje się też do smażenia jaj sadzonych dla całej rodziny.