Maty silikonowe do pieczenia ciastek i rolad
( ilość produktów: 6 )Wśród fanów pieczenia ciast i ciastek panuje umiłowanie blaszanych form do pieczenia. Jakkolwiek jest to znana od dawien dawna metoda, obecnie coraz bardziej powszechne stają się maty silikonowe i zyskują z dnia na dzień coraz więcej zwolenników. Mają tę przewagę nad blaszanymi, że nie przypalają ciasta, a po pozostawieniu ich do wystygnięcia materiał formy nie oddaje ciepła, przez co, w przeciwieństwie do form metalowych nie kontynuuje procesu pieczenia. Popularne stają się maty silikonowe do pieczenia - mogą posłużyć zarówno za stolnicę, jak i podłoże do pieczenia. Istnieją także warianty mat silikonowych z zagłębieniami, na przykład odpowiadające kształtem francuskim makaronikom lub nieco większym bezom. Mata z podwyższonymi brzegami sprawdzi się za to doskonale przy pieczeniu cienkiego ciasta biszkoptowego, które stanowi bazę rolady.