Sitka i sita kuchenne
( ilość produktów: 14 )Głównie latem przychodzi taki czas w roku, kiedy nasze mamy i babcie robią przetwory. Pyszne soki, dżemy i konfitury z wiśni, śliwek, porzeczek. Przetwory takie często cechuje jednolita konsystencja bez grudek, która osiągana jest nie dzięki blenderom, a tradycyjnym metodom takim, jak przecieranie przez sito całej masy owocowej po jej ugotowaniu. Różnego rodzaju sitka i sita kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej są w tym celu niezwykle przydatne. Stal nierdzewna nie reaguje z kwasem owocowym i jest bezpieczna. Sitka o mniejszych wymiarach sprawdzają się znakomicie przy odcedzaniu na przykład herbaty lub ulubionego naparu ziołowego. Istnieją także sitka wykonane z tworzywa sztucznego z lejkiem. Takie sitka przydatne są na przykład do odcedzania fusów z kawy przy wylewaniu resztek do zlewu, tak, by nie zatkać odpływu.