Przepis na pyszny chleb. To może Ci się przydać!

2020-04-22
Przepis na pyszny chleb. To może Ci się przydać!Pieczenie chleba w domu. Myślisz, że to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie? W dzisiejszym wpisie odczarujemy trochę ten pogląd i pokażemy Ci, że w Twojej kuchni (i całym domu...) może roznosić się piękny zapach świeżo upieczonego chleba. Próbowałaś kiedyś ciepłego chleba z gorącą skórką? Nie musisz jechać do piekarni o świcie, żeby go spróbować.

Dlaczego warto piec chleb w domu?

Powodów jest wiele. Przede wszystkim domowy chleb jest zdrowszy.

W przypadku, gdy samodzielnie przygotowujesz chleb, masz pełną kontrolę odnośnie tego, jakich składników używasz. Możesz użyć wyłącznie dobrej jakości mąk i nie dodawać sztucznych wypełniaczy czy konserwantów.

Sklepowe półki uginają się od różnorodnych chlebów, ale jeśli choć raz szukałaś chleba o naprawdę dobrym składzie, na pewno wiesz, że zadanie to nie należy do najprostszych.

Jakie dodatki w chlebie są zbędne?

Często producenci dodają np. sztuczne aromaty, cukier, emulgatory, zagęszczacze, margaryny, barwniki czy soję. Ich głównym zadaniem jest zazwyczaj sztuczne poprawienie smaku czy stworzenie produktu, którego produkcja jest jak najbardziej ekonomiczna (ma dłuższą datę przydatności do spożycia lub większą objętość).

No dobrze....

Co zatem powinno znaleźć się w chlebie?

Odpowiedź jest prosta. Podstawowe składniki to mąka, woda, sól i drożdże (lub przygotowany wcześniej zakwas). Oczywiście możesz dodać także inne składniki, wg swoich preferencji. Mogą to być np. ziarna (siemię lniane, słonecznik, dynia, mak, czarnuszka).

Jakiej mąki użyć do domowych wypieków? Najbardziej popularna jest mąka pszenna i żytnia. Możesz jednak także spróbować wypieków z mąki orkiszowej lub mąk bezglutenowych (pyszne pieczywo wychodzi z mąki owsianej i gryczanej) lub specjalnych, gotowych mieszanek do wypieku chleba.

Ćwiczenie czyni mistrza. Kiedy już zaczniesz swoją przygodę z domowym pieczeniem chleba, na pewno sama znajdziesz ulubione mąki i dodatki.

Dlaczego jeszcze warto piec chleb?

Kwestie zdrowotne są jak najbardziej ważne! Jakie jeszcze mogą być plusy z samodzielnego pieczenia chleba? Jest to bardzo opłacalne - szczególnie, jeśli mówimy o dobrej jakości chlebie ze sprawdzonej piekarni, a nie o dmuchanych chlebach z supermarketów.

Pieczenie chleba w domu może okazać się także ciekawą rodzinną tradycją. Wszystkie czynności z tym związane, jak np. mieszanie składników, obserwowanie jak ciasto rośnie, czekanie na upieczony bochenek... a później wspólne jedzenie :) Te wszystkie działania niezwykle oddziałują na zmysły i pomagają budować rodzinną wspólnotę.

Jest jeszcze jeden ważny powód, dla którego warto piec chleb w domu. Domowy chleb smakuje najlepiej. Dłużej zachowuje świeżość i możesz zrobić go dokładnie tak, jak lubisz.

Czy aby upiec w domu chleb potrzebujesz drogich maszyn lub specjalnego pieca chlebowego? Absolutnie nie! Wystarczy Ci zwykły piekarnik (gazowy lub elektryczny) i kilka niedrogich dodatkowych gadżetów, które ułatwią Ci przygotowanie go lub sprawią, że Twój chleb nabierze np. bardziej rustykalnego wyglądu.

Mam nadzieję, że po tym krótkim wprowadzeniu, nie muszę Cię już dłużej namawiać na domowe pieczenie chleba :)


Produkty, które mogą okazać się pomocne podczas domowego pieczenia chleba znajdziesz klikając TUTAJ.


Koszyki do wyrastającego chleba 

Koszyki z drewna rattanowego niemieckiej marki Birkmann pozwolą Ci uformować apetycznie wyglądające bochenki. Kliknij TUTAJ, by zobaczyć różne kształty koszy.






Koszyk z wytrzymałego tworzywa czeskiej marki Tescoma. Kliknij TUTAJ, aby go zobaczyć.



Formy do pieczenia chlebów w różnych kształtach Tescoma Della Casa. Zobacz TUTAJ.


Przepis na prosty chleb żytnio-pszenny (bez zakwasu)

Składniki (na 1 bochenek o masie 750 g):

- 250 g mąki żytniej,
- 250 g mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych drożdży,
- 12 g soli,
- 12 ml octu,
- szczypta cukru,
- 340 ml wody.

Przygotuj ciasto:

1. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąk, ocet i sól.

2. W drugiej misce świeże drożdże rozpuść w 340 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.

3. Drożdżową masę przełóż do miski z mąkami, octem i solą.

4. Dokładnie wymieszaj.

Wyrastanie ciasta:

1. Na posypanej mąką stolnicy uformuj bochenek, a następnie przełóż go do specjalnego koszyka do wyrastania chleba (koszyk powinien być nasmarowany jadalnym olejem).

2. Koszyk należy nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Pieczenie:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni C. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporną miskę z wodą.

2. Ostrożnie wyjmij z koszyka wyrośnięty bochenek i umieść go na rozgrzanej blasze do pieczenia. Posmaruj osoloną wodą i umieść w środkowej części piekarnika. Piecz przez 5 minut.

3. Wyjmij z piekarnika miskę z wodą i przez kolejnych 5 minut piecz chleb w tej samej temperaturze.

4. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz w tej temperaturze przez kolejnych 35 minut.

5. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika razem z blachą. Odstaw do wystygnięcia.

Dobra rada:


Chcesz upewnić się, czy chleb na pewno jest dobrze upieczony w środku? Kilkakrotnie uderz w jego spoód. Jeśli usłyszysz głuchy dźwięk - chleb jest dobrze wypieczony. Jeśli nie - wstaw bochenek do piekarnika i piecz jeszcze przez kilka minut.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020

Polecane

Document
IdoSell Shop - Prawdziwe Opinie Klientów
4.76 / 5.00 (80 opinii)
pixelpixel
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel