Pierniki na święta – jakie foremki do pierników wybrać?
Jakie foremki do pierników wybrać?
Jeszcze zanim zaczniesz robić pierniki na święta Bożego Narodzenia, musisz zrobić zakupy i odpowiednio się wyposażyć. Za moment przejdziemy do produktów spożywczych i sprawdzonych przepisów. Wcześniej zwróćmy uwagę na foremki do pierników. Nie trudno znaleźć w sklepach foremki, sztuka polega na tym, by wybrać te najlepsze. Oto 3 rodzaje foremek, które cieszą się największą popularnością.Foremki do wykrawania w świątecznych kształtach Robisz pierniki z dzieckiem? W takim przypadku koniecznie musisz zaopatrzyć się w jak największą liczbę foremek i to najlepiej w różnych kształtach. Najpopularniejsze modele wykonane są ze stali nierdzewnej, a ich wymiary nie przekraczają 10 cm. Jakie foremki wybrać do robienia pierników? Koniecznie postaw na foremki renifery, urocze aniołki, gwiazdki, foremki przedstawiające postać ciastka ze Shreka lub od razu sięgnij po komplet stalowych wykrawacze z motywem Boże Narodzenie. Niech każdy piernik będzie inny zarówno pod względem kształtu, jak i dekoracji.
Foremki do wykrawania w świątecznych kształtach
Robisz pierniki z dzieckiem? W takim przypadku koniecznie musisz zaopatrzyć się w jak największą liczbę foremek i to najlepiej w różnych kształtach. Najpopularniejsze modele wykonane są ze stali nierdzewnej, a ich wymiary nie przekraczają 10 cm. Jakie foremki wybrać do robienia pierników? Koniecznie postaw na foremki foremki renifery, urocze aniołki, gwiazdki, foremki przedstawiające postać ciastka ze Shreka lub od razu sięgnij po komplet stalowych wykrawaczy z motywem Boże Narodzenie. Niech każdy piernik będzie inny zarówno pod względem kształtu, jak i dekoracji.
Foremka XXL – duży piernik na prezent
Chcesz podarować piernik komuś bliskiemu na Mikołajki czy z okazji Bożego Narodzenia? W takim razie wybierz dużą foremkę XXL, dzięki której stworzysz przepięknego piernika w kształcie śnieżynki. Koniecznie ozdób go przy pomocy lukru, pisaków i ozdobnych koralików, zapakuj w folię czy papier, przewiąż wstążeczką, a następnie podaruj przyjacielowi, koleżance z pracy, szefowi czy komuś bliskiemu!
Gdzie kupić foremki do pierników?
Wszędzie! Jednak nie wszystkie foremki do pierników są naprawdę godne uwagi. Dlatego najlepiej wybieraj miejsca, gdzie kupisz foremki do pierników wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu taki zakup stanie się inwestycją na lata. Koniecznie zwróć uwagę także na cenę. Wykrawaczki do pierników możesz zakupić już od ok. 3 zł. W zależności od ich wielkości i liczby sztuk w zestawie ceny rosną do ok. 80 zł. Zastanów się, jakie foremki do pierników wybrać, aby spełniały Twoje oczekiwania i naprawdę Ci się opłacały.My ze swojej strony polecamy Ci naszą ofertę, gdzie znajdziesz korzystne cenowo i wytrzymałe foremki do robienia domowych pierników na święta. Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, gdzie kupić foremki do pierników. Teraz czas zacząć zakupy artykułów spożywczych i przygotowywanie ciasta!
Pierniki na Boże Narodzenie – przepis
Nasz poradnik nie byłby pełny bez przepisu na pierniki na Boże Narodzenie.
Dzięki nam będziesz już wiedzieć, jak zrobić pyszne pierniki na święta.
Oto czego będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka pieprzu i imbiru.
Kilka porad, jak się robi pierniki świąteczne:
- Zacznij od rozpuszczenia masła i miodu w garnuszku, a później zostaw je, aby ostygły.
- Do miski dodaj jajka i je zmiksuj. Dodaj wcześniej przygotowaną masę.
- Umieść też w misce mąkę, sodę i przyprawy.
- Wyrób wszystko przy pomocy miksera. Powinna powstać wtedy jednolita masa.
- Gdy ciasto jest już przygotowane, zakryj je folią i pozostaw w lodówce na godzinę.
- Następnie podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je. Zdecyduj czy wolisz grubsze pierniki na święta, czy też cieniutkie.
- Koniecznie udekoruj pierniczki.
- Z takiej ilości składników powinno wyjść ok. 50 pulchnych pierniczków. Wiele oczywiście będzie zależało od tego, jakie foremki do pierników wybierzesz.
- Czas pieczenia pierniczków to 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.