Jak przechowywać jajka?

2016-09-23
Jak przechowywać jajka?

Jajka to źródło wielu witamin, m.in. B12, A,K,E,D, a także kwasu foliowego, żelaza i potasu. Warto więc je włączyć do codziennego jadłospisu dorosłych i dzieci. 

Na polskim rynku jest kilka podziałów jajek. W pierwszym z nich rozróżnikiem jest sposób chowu jajek. Tu poszczególne oznaczenia świadczą o następującym chowie:

0 - pochodzące z chowu ekologicznego,
1 - pochodzące z wolnego wybiegu,
2 - pochodzące z chowu ściółkowego,
3 - pochodzące z chowu klatkowego.

Drugim rozróżnikiem jest wielkość jajek:

S - o wadze poniżej 53 g,
M - o wadze do 63 g,
L - o wadze do 73 g,
XL - o wadze powyżej 73 g.

 
Przechowywanie jajek w lodówce


Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, w temperaturze 8 ? 14 stopni Celsjusza. Warto pamiętać o tym, że jajka bardzo łatwo wsiąkają obce zapachy, więc najlepiej umieścić je w bocznej szufladzie, w kartonowym pudełku lub specjalnym pojemniku do przechowywania jajek.

Jajka powinno się przechowywać szerszą stroną do góry ? wówczas mniej zwarte żółtko będzie leżeć na bardziej zwartym białku.

Nie powinno się myć jajek przed włożeniem do lodówki (mycie pozbawia je naturalnej osłonki). Dłużej zachowają świeżość, jeśli dokładnie je umyjemy dopiero przed użyciem.

Należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia umieszczoną na skorupce.  W przypadku jajek wiejskich - można je przechowywać w warunkach chłodniczych do 14 dni. W przypadku jajek ze sklepu, termin przydatności zawsze znajduje się na opakowaniu.

Przechowywanie jajek w soli

Przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej zmniejsza ich trwałość. Istnieje jednak sposób na to, żeby wydłużyć trwałość ich przechowywania nawet poza lodówką - aż do kilku miesięcy. Należy przechowywać jajka w słoiku z solą. Do dużego słoika należy wsypać sól i ułożyć w nim jajka w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Całość zasypujemy solą, zamykamy słoik i umieszczamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Mrożenie jajek

Jeśli chcesz spróbować jeszcze jednego sposób na niekonwencjonalne przechowywanie jajek, podpowiadamy - możesz je zamrozić. Mrozić można całe jajka, żółtka lub białka. Jajka w zamrażarce można przechowywać do roku. Jeśli chce się ich użyć, trzeba je dzień wcześniej przełożyć z zamrażarki do lodówki i poczekać, aż rozmarzną.

Oto szczegóły odnośnie mrożenia jajek:

- całe jajka - można zamrozić tylko surowe, nie można mrozić jajek sadzonych czy gotowanych. W celu zamrożenia surowego jajka wystarczy je rozbić, rozkłócić żółtko z białkiem, a następnie przelać je do pojemnika na lód i zamrozić. Po rozmrożeniu możesz takie jajko dodać np. do wypieków,

- tylko żółtka -  żółtka także należy roztrzepać i lać do pojemnika do mrożenia kostek lodu. Zesztywnieniu żółtego zapobiegnie dodanie do szklanki żółtek pół łyżeczki soli (w przypadku wykorzystania później żółtek do potraw wytrawnych) lub pół łyżeczki cukru (w przypadku wykorzystania ich do deserów),

- tylko białka - można je zamrozić w pojemnikach do mrożenia kostek lodu, nie potrzebują żadnych specjalnych przygotowań.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel