Jak przechowywać czosnek?
Czosnek to istny cud natury. Zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, działa jak naturalny antybiotyk. Swoje magiczne właściwości czosnek zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w siarczki i allinę. Najzdrowszy jest czosnek surowy... Jednak ze względu na bardzo specyficzny smak, rzadko decydujemy się jeść go w takiej postaci.
Jak przechowywać czosnek, aby nie stracił swoich mocy? Wiele osób uważa, że czosnek najlepiej przechowywać w lodówce. Niestety to mit. Prawdą jest, że czosnek najlepiej przechowywać miejscu ciemnym, ponieważ dzięki temu zapobiegniemy jego kiełkowaniu. Ważne natomiast jest także to, aby było to miejsce suche... Tymczasem wilgotność panująca w lodówce sprawia, że czosnek szybciej traci swój aromat.
Zapasy czosnku dobrze zatem przechowywać w szafce kuchennej w siatkowych woreczkach na żywność lub w bawełnianej torbie. Z kolei niewielkie ilości czosnku najlepiej przechowywać w specjalnym pojemniku do przechowywania w kształcie czosnku.
Jeśli z jakichś powodów musisz przechowywać czosnek w lodówce, pamiętaj żeby co jakiś czas do niego zaglądać (bardzo łatwo pleśnieje).
Pamiętaj także, żeby każdą główkę czosnku otwierać dopiero przed jej spożyciem. To znacznie wydłuży jej żywotność.
Czy można mrozić czosnek?
Można, ale trzeba pamiętać, że podczas mrożenia czosnek utraci swoją sprężystość. Czosnek należy mrozić w niewielkich hermetycznych pojemnikach.