Grzane wino - magia smaku i aromatu | Przepisy i porady na pysznego grzańca!

2017-11-23
Grzane wino - magia smaku i aromatu | Przepisy i porady na pysznego grzańca!
Jesień i zima kojarzą się nam z cudownymi smakami i aromatami: cynamonu, pomarańczy, goździków, imbiru, wanilii, kardamonu i miodu. Lubimy te składniki dodawać do napojów i ciast. Są one nie tylko pyszne, ale także wprawiają nas w dobry jesienno-zimowy nastrój. Ten czas obfity jest również w rozmaite święta, podczas których obdarowujemy bliskie nam osoby wyjątkowymi podarunkami. Wieczory są długie i każdy z nas lubi się czymś rozpieścić, a przy okazji rozgrzać. Doskonałą propozycją, która łączy to wszystko w jedno, jest grzane wino. Nic tak jak ono nie rozbudzi zmysłów. Jest to fantastyczny napój na wiele okazji. Można go pić, zarówno siedząc pod kocem, czytając książkę, jak i podczas romantycznej kolacji we dwoje. 


Dlaczego warto pić grzane wino

Ten najpopularniejszy z zimowych trunków oprócz walorów smakowych, ma także inne właściwości i jest ich całkiem sporo.
W Polsce tradycja picia rozgrzewających alkoholowych napoi ma długą historię, która sięga już średniowiecza. Picie ich na rozgrzewkę i dla wzmocnienia organizmu zalecał Marcin z Urzędowa, który był lekarzem, zielarzem, botanikiem, księdzem, a także autorem „Herbarza polskiego” z 1595 roku. Jakie zatem cudowne moce posiada grzane wino?
Zdecydowanie na pierwszym miejscu jest to, że grzaniec poprawia nastrój i rozluźnia, a dzięki temu przypisuje się mu właściwości antydepresyjne. Gdy za oknem jest szaro, temperatura spada poniżej zera i wieje silny mroźny wiatr to przygotowanie grzanego wina w domowym zaciszu zdecydowanie poprawi atmosferę. Już sam zapach aromatycznych przypraw może sprawić, że na naszej buzi pojawi się uśmiech, a wypicie kubeczka wspaniale nas odpręży.
Jak wiadomo, bazą grzańca jest czerwone wino, zatem posiada on także jego korzystne wpływy na nasz organizm, a dodając do niego rozmaite przyprawy, wzmacniamy jego zdrowotne właściwości. Do najważniejszych możemy zaliczyć: 
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wzmocnienie i ochrona serca,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • łagodzenie zaparć,
  • zapobieganie przeziębieniu i grypie,
  • działanie przeciwzapalne.
Jak widać grzane wino to nie tylko pyszny trunek, ale także bogactwo dobroczynnych właściwości. O tym wiedzieli już nasi pradziadowie, kiedy popijali grzańca na kuligach, polowaniach i na balach karnawałowych uznając, że jest on napojem leczniczym w zimowe mroźne dni. Oczywiście jak we wszystkim należy zachować umiar i nie traktować grzanego wina jako lekarstwo na całe zło, a przede wszystkim nie jako jedyny zamiennik w leczeniu przeziębienia. Warto go raczej pić profilaktycznie, aby nas nie dopadło, a w razie choroby, jeśli chcemy leczyć się naturalnie, zastosować inne babcine receptury. Pamiętajmy także, aby nie pić grzanego wina na mrozie, ponieważ początkowe uczucie rozgrzania jest krótkotrwałe - później organizm zaczyna się dość szybko ochładzać, co w temperaturach poniżej zera może być bardzo niekorzystne
. 

Przepis na grzane wino – bajka pełna smaku i aromatu

Niegdyś receptura grzańca przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a nasze prababki miały swoje sekretne przepisy na jego przygotowanie. To, co z pewnością wyróżniało nasz polski grzaniec to dodatek miodu. Dodawano do niego także suszone owoce: jabłka, gruszki, śliwki, a także owoc tarniny i głóg. Te bogate w witaminę C, a także inne witaminy nadawały grzańcowi właściwości zdrowotnych: przeciwzapalnych, przeciwutleniających, a ponadto wzmacniających naczynia krwionośne. 

Obecnie przepisów na przygotowanie tego cudownego trunku jest kilkanaście i każdy z nich różni się przede wszystkim dodatkami. W zależności od tego, jakie mamy upodobania, możemy bawić się recepturą, tak aby uzyskać smak, który odpowiada nam najbardziej. Poniżej przedstawiamy przepis na grzane wino w bardziej tradycyjnej formie (może on być również inspiracją do dalszych eksperymentów). 

Składniki na 4 porcje:
  • 1 litr czerwonego wina (wytrawnego, półwytrawnego lub półsłodkiego),
  • ¼ szklanki miodu,
  • 3 goździki, 
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska waniliowa,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 4 plastry pomarańczy,
  • skórka z połowy cytryny.


Wszystkie składniki wina umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu aż wino będzie gorące (trzeba uważać, aby wina nie zagotować). Wino nabierze pełni aromatów, jeśli po zestawieniu z palnika pozostawimy je w garnku przez następne 5 minut. Potem należy przelać je do kubków i podawać. 

Jeśli jednak nie masz ochoty na kulinarne zabawy i chcesz jedynie jak najszybciej rozkoszować się grzanym winem, to najlepszym pomysłem będzie zakup gotowego grzańca. Mikstura zamknięta w piękną butelkę wymaga jedynie podgrzania - oczywiście wedle własnych upodobań możesz dodać swoje ulubione przyprawy, ale nie jest to konieczne.

Jakimi zasadami należy się kierować przygotowując grzane wino?

Przede wszystkim nigdy nie należy go zagotować, aby zachować jego aromat i wszystkie właściwości. Wino podgrzewamy powoli, dodając do niego wybrane składniki.

Oprócz dobrego przepisu bądź też butelki z gotowym korzennym trunkiem ważny jest także sposób podania, czyli naczynie, w którym zaserwujemy grzańca. Kubki do grzanego wina czasami dostaniemy w zestawie z grzanym winem. Można dokupić je także osobno. Grzane wino najlepiej smakuje w glinianych lub kamionkowych kubkach w baryłkowatym kształcie. 

Inne rozgrzewające trunki, czyli przepis na grzane piwo.

Oprócz grzanego wina, zimową pora możemy również napić się innych grzanych trunków,. Jedną z propozycji z pewnością może być grzane piwo. Miłośnicy tego złotego napoju będą pewnie zadowoleni, że mogą przygotować sobie jego rozgrzewająca wersję, która jest słodka i aromatyczna dzięki korzennym przyprawom. Tutaj podobnie jak w przypadku grzanego wina - przepisów jest kilka, jednak tak naprawdę niewiele potrzeba, aby uczynić z piwa fantastyczny rozgrzewający napój. 

Składniki na 1 porcję:

  • 500 ml ulubionego piwa,
  • 2-3 łyżki miodu, w zależności od upodobań,
  • ¼ łyżeczki imbiru lub kawałek startego korzenia,
  • 1 goździk,
  • pół pomarańczy,
  • ¼ łyżeczki cynamonu.
Do rondelka wlej zimne piwo, wciśnij sok z ¼ pomarańczy, resztę owocu pokrój i dodaj w kawałkach, potem wsyp przyprawy. Powoli podgrzewaj. Kiedy napój osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj miodu. Tak samo jak w przypadku grzanego wina, również grzane piwo tylko podgrzewamy, a nie gotujemy.

Kubki do grzanego wina jako pomysł na prezent, czyli magia grzańca i jego czarujący smak

Często zastanawiamy się co dać drugiej osobie jako podarunek na ważne uroczystości, na święta czy na inne okoliczności. Powoli zbliża się okres świąteczny, a prezenty na święta to czasem nie lada wyzwanie. Chcemy, aby były zarówno piękne, jak i użyteczne. Grzane wino to wspaniały pomysł na prezent. Może ono stanowić dodatek do upominku lub być nim w pełni. Do tego możemy dokupić zestaw kubków do jego picia i mamy piękny podarunek, który z pewnością umili obdarowanej osobie zimowe wieczory. Może to być podarek dla najbliższych, a także np. prezent dla koleżanki z firmy. Na pewno każdy, kto lubi być w dobrym nastroju, doceni taki prezent.

Relacje biznesowe zarówno z partnerami biznesowymi, jak i z klientami są bardzo ważne. Jako jedną z form dbania o nie wybieramy drobne prezenty, które są również formą naszej reklamy. Upominki dla firm to także miły gest, warto więc wybrać coś wyjątkowego. Takim prezentem mogą być kubki i buteleczki z grzanym winem. Jak wiadomo, trunek ten jest nie tylko pyszny, ale także ma zdrowotne właściwości, więc przekazuje miłą informację, że zależy nam na obdarowanej osobie bądź firmie. 






Zakochani w sobie, zakochani w winie - czyli romantyczna kolacja z grzańcem w tle

Zima jednak to nie tylko podarunki na święta, to także okazja do świętowania miłości. Już w lutym obchodzone na całym świecie są walentynki. W tym dniu często wybieramy się na romantyczne kolacje bądź przygotowujemy je w domu. Rozpalającym zmysły dodatkiem może być grzane wino. Może być to wspaniały prezent na walentynki bądź wystąpić w formie deseru dopełniającego romantyczny wieczór. Kiedy całe pomieszczenie wypełni się magicznymi zapachami, atmosfera zrobi się nieziemsko gorąco. Rozgrzeją się nie tylko nasze ciała, ale także serca.

Nie tylko w walentynki, ale także w każdy inny wieczór grzane wino może być fantastycznym pomysłem. Pomysł na randkę z jego udziałem może zaskoczyć ukochaną osobę. Grzaniec wypity przed kominkiem po spacerze w blasku księżyca i gwiazd czy też po kuligu albo wizycie w spa będzie bardzo romantyczny i miły. Romantyczna kolacja wraz z kubkiem grzanego wina może być wstępem do namiętnej nocy. Pomysłów jest mnóstwo, więc niech nie zabraknie wam kreatywności. Grzane wino jest pyszne, cudownie rozgrzewa, jest zdrowe i fantastycznie działa na zmysły.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel