Gotowanie na parze. Informacje i przydatne akcesoria

2020-09-06
Gotowanie na parze. Informacje i przydatne akcesoriaGotowanie na parze z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Nadal jednak wielu z nas potrzebuje przekonać się do tego sposobu przygotowywania potraw. W dzisiejszym wpisie postaramy się przekonać Was do gotowania na parze. Nie ma wszak zdrowszego sposobu na przygotowanie aromatycznych potraw w tak prosty sposób. Odpowiemy także na najczęściej zadawane pytania i pokażemy kuchenne gadżety pomocne podczas gotowania na parze.

Jakie jeszcze zalety mają potrawy ugotowane na parze?
  • potrawy przygotowane w ten sposób cechują się niższą kalorycznością,
  • zawierają więcej witamin i składników odżywczych,
  • są prostsze w przygotowaniu,
  • nie da się ich przypalić,
  • do ich przygotowania użyjemy mniej soli,
  • generują mniej naczyń do zmywania.

Długotrwałe gotowanie w wodzie powoduje straty witamin - przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w wodzie- C oraz z grupy B, a także rozpuszczalnych w tłuszczach A i E.

Co ważne - podczas gotowania na parze nie dodawaj do produktów tłuszczu ani soli, ponieważ gotowanie na parze pozwala wydobyć zawartą w nich sól. Poza tym potrawy z parowaru możesz posmarować tłuszczem i posolić, już po wyjęciu z parowaru.

Czy gotowanie na parze jest szybkie?

W czasie gotowania na parze temperatura sięga nawet do 120 stopni C, więc potrawy dość szybko są gotowe. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, aby nie rozgotować warzyw, które zbyt długo gotowane, stają się mdłe.

Co można ugotować na parze?

Wszystko zależy od Ciebie. Na parze możesz ugotować niemal wszystkie warzywa, ryż, kasze, jajka, owoce morza, delikatne mięso i ryby (pamiętaj aby przed gotowaniem skropić je odrobię sokiem z cytryny). Przepyszna na parze wychodzi także owsianka oraz jaglanka z owocami. W przypadku produktów sypkich, należy umieścić je w specjalnym pojemniku, zalać wodą i włożyć do parowaru.

O czym należy pamiętać, gotując na parze?

  • pamiętaj o dodaniu przypraw,
  • pokrój wszystkie warzywa lub mięso w równe kawałki,
  • nie podnoś co chwilę pokrywki,
  • pokrywka powinna być dobrze dopasowana,
  • sprawdź czas gotowania poszczególnych produktów i odpowiednio zaplanuj kolejność wkładania ich do parowaru (czas przyrządzenia poszczególnych składników znajdziesz poniżej),
  • mrożone mięso i ryby należy rozmrozić przed parowaniem, natomiast mrożone warzywa można parować.
Czas gotowania na parze

Warzywa:
marchew: 15 minut
ziemniaki: 30 minut
por: 30 minut
szparagi: 10 minut
brokuły: 20 minut
cukinia: 15 minut
kalafior: 20 minut

Mięso:
filet z indyka: 25 minut
filety rybne:10-15 minut
pierś z kurczaka (całość): 20 minut
pierś z kurczaka (pokrojona): 15 minut
ryby w całości: 25 minut
wieprzowina pokrojona w kawałki: 25 minut
wołowina pokrojona w kawałki: 30 minut

Akcesoria przydatne podczas gotowania na parze


Nasze zestawienie gadżetów przydatnych podczas gotowania na parze, zaczniemy silikonowego sprzętu, który pomoże Ci zamienić zwykły garnek w parowar.

Zestaw do gotowania na parze XXL, Lekue

W tym wygodnym naczyniu możesz przygotować posiłek dla 3-4 osób. 

Zestaw do parowania został wykonany z silikonu platinum (wolny od bisfenolu A - BPA free), który nie pozwala na rozwój bakterii. Żywność nie przylepia się do powłoki i nie przypala się.

Kliknij TUTAJ i zobacz więcej informacji o tym produkcie.




Nakładka na garnek do gotowania na parze Tescoma Presto Steam

Nadaje się do garnków o średnicy 20 cm lub 24 cm.

Kliknij TUTAJ i zobacz więcej informacji o tym produkcie.

Istnieje także możliwość dokupienia specjalnego talerza - podstawki, dzięki której lepiej można wykorzystać przestrzeń podczas parowania. Informacje i talerzu znajdziesz klikając TUTAJ




Silikonowe żaroodporne naczynie do gotowania na parze marki Lekue Stream Case 

Służy do gotowania, pieczenia i prażenia mięsa, ryb, warzyw i owoców w sosie własnym. Wykonane z najwyższej jakości silikonu. Proste w użyciu.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej o tym produkcie.




Duży pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Tescoma Purity Microwave

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej? To możliwe dzięki produktom z serii Tescoma Purity.

Wystarczy wlać wodę do naczynia, koszyk z warzywami lub mięsem umieścić nad wodą, przykryć i całość wstawić do kuchenki mikrofalowej.

Dowiedz się więcej o tym produkcie klikając TUTAJ.



Pojemnik do gotowania na parze z wyjmowanymi wkładkami Tescoma Purity Microwave

Garnek został wykonany z wykorzystaniem unikatowej technologii nanoCARE z wysokiej jakości tworzywa stosowanego w medycynie oraz farmacji. Naczynia z linii produktów PURITY MicroWave nie pochłaniają aromatów potraw oraz nie zabarwiają się. Są antybakteryjne, całkowicie neutralne i w żaden sposób nie wpływają na jakość potraw podczas ich przygotowywania oraz przechowywania.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej o tym produkcie.



Woreczki do gotowania na parze w mikrofalówce marki Tala


Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej.

Stalowy koszyk do gotowania na parze Tescoma Presto

Klasyka gatunku. Stalowy koszyk to chyba jeden z najbardziej popularnych sposobów na gotowanie na parze. Koszyki są dostępne o średnicy 24 cm i 28 cm.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej o koszyku.




Aktualne zestawienie wszystkich produktów do gotowania na parze znajdziesz klikając TUTAJ.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 646 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-20
fachowa obsługa, szybka dostawa
2020-06-21
Szybka realizacja zamowienia. Produkty bardzo dobrze opakowane. Powiadomienie o terminie dostawy - dokladne i zgodne z oczekiwaniem.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel