Noże santoku
( ilość produktów: 9 )Ich nazwa brzmi dość obco, a to dlatego że noże kuchenne santoku przywędrowały do Europy z dalekiej Japonii. Od wielu lat europejscy kucharze starają się urozmaicić tradycyjną kuchnię orientalnymi trendami w przygotowywaniu posiłków. Do stworzenia azjatyckiego dzieła oprócz oryginalnych i świeżych produktów potrzebujemy wyspecjalizowanych narzędzi. Noże santoku to japońskie noże kuchenne łączące cechy tasaka i noża do porcjowania mięsa. W rękach doświadczonego i kreatywnego kucharza noże santoku są jak pędzel w dłoni Picasso. Ich użytkowanie wymaga wprawy i doświadczenia, chociażby ze względu na niemałe rozmiary, prawidłowe posługiwanie się santoku pozwoli na zastąpienie nim innych, mniejszych noży. Specjalne żłobienia na szerokim ostrzu noża zapobiegają przyklejaniu się kawałków żywności, przez co cięcia mogą być o wiele bardziej precyzyjne.