NOŻE SANTOKU

ilość znalezionych towarów: 9

Ich nazwa brzmi może dla niektórych dość obco, a to dlatego że noże santoku przywędrowały do Europy z dalekiej Japonii. Od wielu lat europejscy kucharze starają się urozmaicić tradycyjną tutejszą kuchnię orientalnymi trendami w przygotowywaniu posiłków. Do stworzenia azjatyckiego dzieła oprócz oryginalnych i świeżych produktów potrzebujemy wyspecjalizowanych narzędzi. Noże santoku to tradycyjne japońskie ostrze łączące cechy tasaka i noża do porcjowania mięsa. W rękach doświadczonego i kreatywnego kucharza noże santoku są jak pędzel w dłoni Picasso. Ich użytkowanie wymaga wprawy i doświadczenia, chociażby ze względu na niemałe rozmiary, prawidłowe posługiwanie się santoku pozwoli na zastąpienie nim innych, mniejszych noży. Specjalne żłobienia na szerokim ostrzu noża zapobiegają przyklejaniu się kawałków żywności, przez co cięcia mogą być o wiele bardziej precyzyjne. Dzięki santoku kuchnia staje się przestrzenią do popisu dla skorych do eksperymentów kreatorów kulinarnych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel