Darmowa dostawa od 250,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Tłusty czwartek - co i jak upiec w tym dniu

2017-02-15
Tłusty czwartek - co i jak upiec w tym dniu

Tłusty czwartek od lat towarzyszy nam w polskiej kulturze. Wypada on zawsze w ostatni czwartek karnawału, a więc jego dokładna data zależy od dnia wystąpienia Świąt Wielkanocnych. Nazwa tego dnia wynika z tradycji jaką się wtedy kultywuje - należy tego dnia zjeść jak najwięcej słodkich dań, szczególnie pączków, faworków, oponek i od niedawna donutów.

Sama tradycja jest najchętniej kultywowana w Polsce i w katolickich rejonach Niemiec. Jej geneza sięga czasów przedchrześcijańskich, tego dnia świętowano odejście zimy i nastanie wiosny. Wszyscy ucztowali, objadali się i bawili. 



Jacy są najważniejsi bohaterowie tego dnia? Oto oni:

Faworki

Nazywa się je także chruścikami albo chrustem. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego i smaży jak pączki - na głębokim tłuszczu. W składzie odnajdziemy m.in.: mąkę, żółtka, masło, spirytus i cukier. Samo danie znane w Niemczech, Polsce i na Litwie ma kształt małych kokardek. Faworki są kruche i smaczne.

Pączki

Pączki są łakociem, który zna praktycznie każdy. Cukiernie mają je w swojej ofercie cały rok, ponieważ są smaczną i sycącą przekąską na co dzień. Znane od wieków na całym świecie, stały się symbolem Tłustego Czwartku. Wykonuje się je z ciasta drożdżowego uformowanego na kształt dysku. Ciasto składa się z mąki, jajek, mleka, żółtek i drożdży, masła, a także dodatków takich jak sól, czy cukier. Smaży się je podobnie jak faworki - na głębokim tłuszczu i wypełnia nadzieniem. Najpopularniejsze nadzienia to wszelkie marmolady, przetwory i konfitury, lecz obecnie na rynku znajdziemy także bardziej niecodzienne masy - z advocata, czekolady czy  bitej śmietany. 

Osobnym aspektem pączków jest ich przystrojenie. Góra ciasta najczęściej posypywana jest cukrem pudrem, aczkolwiek popularne są też przekąski oblane lukrem czy czekoladą. Bardziej fantazyjni cukiernicy umieszczają na ich szczycie cukierki czy słodycze.

Oponki i donuty

Oponki i donuty największą popularnością cieszą się w kraju z którego pochodzą - w Stanach Zjednoczonych. Tam od lat cieszą się niezmiennie wielką popularnością. Przepis na nie podobny jest do przepisu na pączka, lecz największa różnica między tymi dwiema przekąskami to kształt. Donuty mają w środku dziurkę, a także nie posiadają nadzienia. Jedyny dodatek jaki w nich znajdziemy to polewa, która najczęściej przybiera postać lukru lub czekolady. Amerykanie mają wielkie przywiązanie do tego deseru, stąd można powiedzieć, jest to część ich kultury, która zdobyła na świecie popularność i uznanie.

 
Tłusty Czwartek jest ciekawą i z chęcią kultywowaną w Polsce tradycją. Tego dnia, już od porannych godzin możemy obserwować kolejki ustawiające się przed cukierniami, które najczęściej pracują całą poprzednią noc, by wyszykować jak największą ilość pączków dla swoich klientów. Wiele osób humorystycznie podchodzi do tego święta, uważając go za dzień rozpoczęcia swojej przyszłej diety. Ponadto w wielu miastach organizowane są konkursy w jedzeniu pączków.

Co może być przydatne w kuchni podczas słodkich przygotowań do tego święta wszystkich łasuchów? Na pewno akcesoria do pieczenia i dekorowania wypieków, a także specjalne formy, radełka do cięcia ciasta na faworki czy tylki do nadziewania pączków.

Akcesoria do pieczenia na Tłusty Czwartek

Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 1714 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-18
Obsługa na najwyższym poziomie
2024-03-08
Jak zawsze wszystko super.
pixelpixel