Przepisy

Tradycyjna babka wielkanocna
Tradycyjna babka wielkanocnaWielu z nas doskonale zna zapachy unoszące się z kuchennego pieca. Wcześniej znaliśmy je z domu babci, teraz samodzielnie możemy wykonywać wypieki i raczyć nimi naszą rodzinę. Zawsze warto decydować się na upieczenie tradycyjnych wypieków, które mają swoją długą historię, a ich smak przez lata nie zmienia się ani odrobinkę.
Przeczytaj więcej
Kremowy budyń jaglano-waniliowy
Kremowy budyń jaglano-waniliowyKto z nas nie lubi deserów? Oto prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy budyń - idealna przekąska, którą można zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) Podstawowym składnikiem budyniu jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości królowa wszystkich kasz - kasza jaglana.
Przeczytaj więcej
Kilka ciekawostek o grzanym winie i miodzie pitnym
Kilka ciekawostek o grzanym winie i miodzie pitnymWszyscy wiemy jak bardzo potrafi ucieszyć kubeczek grzanego wina lub miodu pitnego po długim zimowym spacerze. A czy znacie historię tych trunków? Zapraszamy na krótką wyprawę po historii, sposobach przygotowania i przepisach na te rozgrzewające trunki. A w czym serwować grzane wino i miód pitny? Oczywiście w naszych zestawach do grzanego wina i miodu :)
Przeczytaj więcej
Fava - grecka pasta z grochu
Fava - grecka pasta z grochu
Fava to to nazwa pochodzącej ze słonecznej Grecji pasty. Trochę przypomina w smaku hummus, ale jest jedna zasadnicza różnica – hummus jest robiony z ciecierzycy a fava z grochu.
Składniki:
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 2 szklanki grochu wcześniej ugotowanego
– 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– pół łyżeczki papryki ostrej
– łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy
 

Przeczytaj więcej
Kasza jaglana z gruszkami i mlekiem kokosowym
Kasza jaglana z gruszkami i mlekiem kokosowym
Klasyka gatunku. Kasza jaglana chyba ze wszystkimi dodatkami smakuje wybornie. Dziś wersja z gruszkami i mlekiem kokosowym.
Składniki:
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 4 niewielkie gruszki
– 1/4 szklanki wody
– odrobina cynamonu i kurkumy

Przeczytaj więcej
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidoryLato powoli dobiega końca. Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążą zaczerwienić się w słońcu? Odpowiedź jest prosta: zjeść! Najlepiej w formie smażonych zielonych pomidorów.
Składniki:
– 3-4 niedojrzałe zielone pomidory
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki papryki ostrej
– tłuszcz do smażenia
Przeczytaj więcej
Przepis na czarne lody w kształcie jeżyka
Przepis na czarne lody w kształcie jeżykaBardzo zaskakujące w smaku czarne lody swój kolor zawdzięczają dodatkowi czarnego sezamu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni - spróbuj koniecznie. Lody zostały wykonane przy pomocy zaledwie kilku składników. Dzięki dodatkowi sezamu mają posmak hałwy...  Swój nietypowy kształt lody zawdzięczają foremce w kształcie Jeżyka marki Zoku.
Składniki:
– 1/3 szklanki czarnego sezamu
– 4 duże dojrzałe banany
– 1/4 szklanki mleka (np. kokosowe)

Przeczytaj więcej
Domowe masło z orzechów włoskich
Domowe masło z orzechów włoskichDomowe masło orzechowe to prawdziwy rarytas. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość podczas łuskania orzechów... Masło najlepiej zaserwować w słoiczku z napisem MADE WITH LOVE marki Kitchen Craft.
Składniki:
– 3 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
– miód
– olej kokosowy
– kakao lub karob
– szczypta soli

Przeczytaj więcej
Koktajl truskawkowo-bananowo-rumiankowy
Koktajl truskawkowo-bananowo-rumiankowy
Sezon na truskawki wciąż trwa... Można je jeść na różne sposoby - w deserach, sałatkach, kremach i oczywiście... w koktajlach! Do picia idealna będzie słomka Tescoma MyDrink ze specjalnie poszerzoną średnicą.
Składniki:
– 600 g truskawek
– 2 banany
– 300 ml wody
– pół płaskiej łyżeczki świeżych listków rumianku

Przeczytaj więcej
Mrożony mus truskawkowy do koktajli
Mrożony mus truskawkowy do koktajliNiestety naszymi lokalnymi polskimi truskawkami możemy się cieszyć tylko przez krótką część lata... Na szczęście jest sposób na to, aby móc cieszyć się smakiem truskawkowego koktajlu także w pozostałą część roku. Wystarczy umieścić mus truskawkowy w foremce do naprawdę dużych kostek lody Tescoma MyDrink.
Przepis:
1. Truskawki należy dokładnie umyć i wysuszyć, a jeśli jest taka potrzeba – usunąć szypułki. W przypadku ekologicznych truskawek z zaufanego źródła z pięknymi zielonymi i soczystymi szypułkami, nie ma konieczności ich usuwania.

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel