Przepisy kulinarne

Grzane wino - magia smaku i aromatu | Przepisy i porady na pysznego grzańca!
Jesień i zima kojarzą się nam z cudownymi smakami i aromatami: cynamonu, pomarańczy, goździków, imbiru, wanilii, kardamonu i miodu. Lubimy te składniki dodawać do napojów i ciast. Są one nie tylko pyszne, ale także wprawiają nas w dobry jesienno-zimowy nastrój. Ten czas obfity jest również w rozmaite święta, podczas których obdarowujemy bliskie nam osoby wyjątkowymi podarunkami. Wieczory są długie i każdy z nas lubi się czymś rozpieścić, a przy okazji rozgrzać. Doskonałą propozycją, która łączy to wszystko w jedno, jest grzane wino. Nic tak jak ono nie rozbudzi zmysłów. Jest to fantastyczny napój na wiele okazji. Można go pić, zarówno siedząc pod kocem, czytając książkę, jak i podczas romantycznej kolacji we dwoje.
Czytaj więcej
Tradycyjna babka wielkanocna
Wielu z nas doskonale zna zapachy unoszące się z kuchennego pieca. Wcześniej znaliśmy je z domu babci, teraz samodzielnie możemy wykonywać wypieki i raczyć nimi naszą rodzinę. Zawsze warto decydować się na upieczenie tradycyjnych wypieków, które mają swoją długą historię, a ich smak przez lata nie zmienia się ani odrobinkę.
Czytaj więcej
Kremowy budyń jaglano-waniliowy
Kto z nas nie lubi deserów? Oto prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy budyń - idealna przekąska, którą można zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) Podstawowym składnikiem budyniu jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości królowa wszystkich kasz - kasza jaglana.
Czytaj więcej
Fava - grecka pasta z grochu
Fava to to nazwa pochodzącej ze słonecznej Grecji pasty. Trochę przypomina w smaku hummus, ale jest jedna zasadnicza różnica – hummus jest robiony z ciecierzycy a fava z grochu.
Składniki:
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 2 szklanki grochu wcześniej ugotowanego
– 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
– pół łyżeczki papryki ostrej
– łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy
 
Czytaj więcej
Kasza jaglana z gruszkami i mlekiem kokosowym
Klasyka gatunku. Kasza jaglana chyba ze wszystkimi dodatkami smakuje wybornie. Dziś wersja z gruszkami i mlekiem kokosowym.
Składniki:
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 4 niewielkie gruszki
– 1/4 szklanki wody
– odrobina cynamonu i kurkumy
Czytaj więcej
Smażone zielone pomidory
Lato powoli dobiega końca. Co zrobić z zielonymi pomidorami, które nie zdążą zaczerwienić się w słońcu? Odpowiedź jest prosta: zjeść! Najlepiej w formie smażonych zielonych pomidorów.
Składniki:
– 3-4 niedojrzałe zielone pomidory
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki oliwy
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki papryki ostrej
– tłuszcz do smażenia
Czytaj więcej
Przepis na czarne lody w kształcie jeżyka
Bardzo zaskakujące w smaku czarne lody swój kolor zawdzięczają dodatkowi czarnego sezamu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni - spróbuj koniecznie. Lody zostały wykonane przy pomocy zaledwie kilku składników. Dzięki dodatkowi sezamu mają posmak hałwy...  Swój nietypowy kształt lody zawdzięczają foremce w kształcie Jeżyka marki Zoku.
Składniki:
– 1/3 szklanki czarnego sezamu
– 4 duże dojrzałe banany
– 1/4 szklanki mleka (np. kokosowe)
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel